Recept

Här hittar man mina favoritrecept, alla baserade på det jag odlar.

Rödkål
Passar perfekt till julbordet eller till köttbullar och potatis..

1 huvud rödkål (medelstort)
2 stora äpplen (gärna Ingrid Marie)
100 gram smör
1 msk kalvfond
1 dl rött vin (inte matlagningsvin)!
1 dl glögg
3 stjärnanis
2 kanelstänger
3 lagerblad
6 Kryddnejlikor
5 Kryddpepparkorn

Strimla kålen och fräs den i smör. Skala och tärna äpplena och blanda i.
Lägg i fond, glögg och rödvin. Smaksätt med kryddorna. Jag brukar krossa peppar och nejlikor. Kanel, lagerblad och stjärnanisen lägger jag i hel. De är lätta att ta upp före servering. Koka på låg värme ca 30 minuter. Går bra att frysa in.

Rödbetssallad
Fortsätter med ett gott tillbehör på julbordet. Men abolut minst lika gott på köttbullsmackan!

Blanda:
3 kokta, tärnade rödbetor
ca 6 skivor inlagda rödbetor, tärnade
1 dl inlagd gurka, tärnad
1 äpple (Ingrid Marie) tärnat
1/2 rödlök, fint tärnad

Tillsätt:
1 dl majonäs
1 dl Creme Fraice (den feta)
2 msk riven pepparrot
1 tsk Dijonsenap
Salt och svartpeppar

Blanda allt och ställ i kylskåp. Håller sig ca en vecka.