Riisitunturi (del 1)

Hit har jag velat åka länge. Började undersöka stället för ett par år sedan men kom aldrig iväg så när Niklas Virsén på Fröstad Foto var och rekade för denna resa förra året var jag nog först med att anmäla mig. Nu nästan ett år senare var det dax att få besöka de finska tykkygranarna. (Granar som växer i fuktiga förhållanden. När snön kommer klistrar den fast sig på den på granarna). Vi hade 4 dagar här. Snö i massor, dimma varje dag och stundom lite vind, framförallt uppe på toppen.

Fortsättning kommer……

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Riisitunturi (del 1)

Årets Fotograf

Årets första månadsmöte på Huskvarna Fotoklubb. Redovisning av tävlingarna Årets bild och Årets kollektion samt utnämningen till Årets fotograf 2019.

Dessa bilder gav mig priser. Hade även äran att ännu ett år få mottaga den guldfärgad kameran som är vandringspriset för årets fotograf.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Årets Fotograf

Årskrönika 2019

Så vad det dax igen, ännu ett år har gått och jag vill summera mitt fotoår 2019. Ett år där jag har fått ihop många fotodagar, besökt många platser och mött många trevliga människor. Såklart har inte allt varit bra detta året men nu ser vi framåt och går om en stund in i ett nytt år. 2020.

Januari _ Davidstorp en dimmig januarimorgon. Egentligen var jag ute för att göra bilder till mitt skogsprojekt men på tillbakavägen var jag bara tvungen att gå ner till sjön. Snö och dimma – jag älskar det!
Februari – Skagen på vintern är så häftigt! Just de här dagarna blåste det höga vågor. Ibland tittade solen fram och då flyttade man ut bord på fiken och man kunde sitta där och njuta… Jag var tre mornar vid grenen och på eftermiddag/kväll blev det Råbjerg Mile som med sina sandformationer är en favoritplats på Skagen.
Mars – Kullaberg över en weekend. Tyvärr var inte vädrets makter med mig här. INGA MOLN och dåligt med vind… men det får bli ett besök till våren.
April – Äntligen tog jag mod till mig och bokade ett gömsle vid Hornborgarsjön för att se tranorna på nära håll. En upplevelse, helt klart. Ändå är det nog inget jag gör om som det känns nu.
Maj – En månad som bjöd på mycket fotogent. Här är en bild från mullsjö Fiskedammar. Jag var även vid Girabäcken i gränna och till Åsens by.
Juni – Ramslök på Österlen där jag spenderade en helg i Maj. Förutom väldoftande ramslök och gula rapsfält så blev det ett besök på RIFO där jag hade några bilder med. Jag hade även äran att få mottaga RSF utmärkelse ARSF Artist. Fantastiskt!
Juni bjöd även på en tur till Kinnekulle och ramslöken där… Även ett dagsbesök på Kullaberg och Hovs Hallar hann jag med denna underbara månad.
Juli – Trollsjön i Mullsjö är en fantastik plats och jag njöt av att vara här en tidig sommarmorgon. Jag var även i Santorini och Amorgos under en vecka i juli. Sedan blev det några turer i hemtrakten. Sommaren brukar jag inte fotografera så mycket då det blir väldigt tidigt och väldigt sent om man ska få bra förhållanden. I år blev det trots detta många dagar.
Augusti – En månad fylld av fotografiska upptåg. Var några dagar på Norra Öland där jag bla besökte raukarna i byrum. Ytterligare två besök vid Trollsjön avnjöts samt Dumt Mosse med fotovänner och ett besök på Rosariet i Jönköping.
September – Denna månaden går nog till historien vad det gäller fotodagar. Först en långhelg i Lappland med stora Sjöfallet och Saltaloukta i höstskrud. Direkt därefter 10 dagar i Norge. Dörålen, Innerdalen och Dovrefjäll. det blev höstfärger, myskoxar och snö och strålande sol. en fantastisk resa.
Oktober – Tiveden har länge stått på min lista och nu blev det några dagar där. Höstfärger här också! Ryds bilkyrkogård och slutligen Gotland fick också plats i oktober.
November – En grå månad med endast några få soltimmar. Bilden är från en tur till hemmaskogarna en dimmig morgon.
December – Inte så mycket fotograferat denna månad. Men en tur ut i skogen hinner man alltid med. Regn och dimma är magiskt!

Jag inser nu när jag skrivit detta att jag varit med om massor. Jag har varit sjukskriven en period och då är naturen bästa medicin. Mina semesterdagar är sparade och jag kommer att utnyttja dem kommande år. Nu stundar renovering och om några månader en flytt så vi får se vad som händer fotomässigt under kommande år. Kanske inte lika mycket men något blir det!

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Årskrönika 2019

Pannonia Reflections

Ännu en salong jag tävlat i under senhösten. Resultatet presenterades idag och det blev två accepterade bilder. Vad jag förstår så var jag den enda från Sverige som hade accept. Kan det betyda att det är få som skickar in dit? Kanske en salong där inte Svenska bilder går hem så bra? Jag vet inte, men tydligt var att naturbilder inte var de som kammade hem bäst resultat iallafall. Jag tar nya tag! Här kommer bilderna som fick accept.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Pannonia Reflections

Årsboken har kommit!

Jag har även i år fått med en bild i denna fin bok.
Det är en bild som jag inte visat i så många sammanhang. För ett år sedan besökte jag Skäralid en dig dag. En bit från Röstånga fanns ett fält med ekar. Inget stort fält och precis intill vägen men i dimman lyckades jag nästan gå vilse… Fördelen var väl att ingen kunde se mig klampa runt därute i geggan…

Oaks in fog

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Årsboken har kommit!

NFFF Hederstecken

Idag kom mitt fina diplom och min nål som jag tilldelats för ”fotografiska framgångar inom nordisk fotografi”. Jag har lyckats skrapa ihop de 60 poäng som krävs för NSMiF/b (Nordisk Stormästare i Fotografi/Brons).
Nästa steg blir nu att samla ihop ytterligare de 30 poäng som krävs för att tilldelas detta hederstecken i Silver.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för NFFF Hederstecken

Novembermorgon

November är ofta en grå och tråkig månad när det gäller fotografering. Jag försöker vända på det idag och säga att detta är en magisk novembermorgon i min skog!

Vad döljer sig inne i skogen… verkar som att det är där ljuset finns iallafall!
Som sagt, ljuset blir magiskt dessa gråa dagar!
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Novembermorgon

Medaljer

Får passa på att visa min tacksamhet för medaljplatser i fler salonger. Under min sjukskrivning ägnade jag en dag åt att skicka in till några nordiska salonger.

Nu senast i den Danska salongen ”The golden Digital” där min bild ”Icecave” fick en Fiap Gold medal.

Även i 4´e Nordic International Digital Circuit blev det NFFF Silver för samma bild samt ett SKsL Bronze för bilden ”Once upon a time”

11th Finland International Digital Circuit delade ut både PSA Bronze och NFFF Gold till bilden ”Icecave”. Det blev även en AFCC HM för bilden ”mystic nature”

Ärligt så vet jag inte riktigt vad alla förkortningar står för… men jag lär mig efter hand och det är roligt att bli uppmärksammad för sina bilder och se vad som går hem ”där ute”.

icecave
Once upon a time
mystic nature
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Medaljer

Mer Fårö…

Några bilder till från Gåsemora och mina fina morgonpromenader längs stranden…

En båt. Övertäckt och höstklar.
Ett litet fiskläge en bit från Gåsemora.
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Mer Fårö…

Fårö

Några höstdagar på fina Gåsemora gård på Fårö.
Promenader på stranden och utflykter till raukområdet på andra sidan ön. Här kommer några favoriter!

Helgumannens Fiskeläge. En underbar plats!
Gamle hamn med den berömda rauken Hunden. En fin kväll där vi hade nästan hela stranden för oss själva. Kontrast till de befolkade sommarkvällarna här.
Lika fantastisk kväll igen. Här är vi vid raukområdet i Langhammars.

Vi besökte även ett par ställen på Norra Gotland, precis före Fårösund. Graustäde fiskeläge och en stenstrand nära kalkbrottet vid Furilden.

Blåmusselskal från stranden som ligger ett stenkast från Gåsemora Gård. Igår var det fruset när jag tog min morgonpromenad. Vintern är inte långt borta.
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Fårö

Tivedens skogar…

Tillbringade ett dygn i Tivedens Nationalpark. Första dagen gick jag röda rundan som var 4,6 km. Den skulle ta 3,5 timmar vilket lät väl tilltaget… Efter 7 timmar var jag tillbaka. Ja, ja… stannade ju ganska många gånger längs stigen förstås.

Mitt mål denna dag var tjärnar, När jag var här för ca 10 år sedan så fotograferade jag så fina näckrosblad i en skogstjärn. Denna gång blev det även speglingar i höstens intensiva färger.

Näckrosblad med hjälp av ett bra poolfilter. Detta är från metsjön.
Spegling från Trollkyrkesjön som nog blev min favorittjärn.
Spegling från Ödlesjön.
Spegling från Trollkyrkesjön.
Björk vid Metesjön.
Här är jag vid trollkyrkesjön igen. Lite dimma ger en magisk stämning!

Jag besökte förutom Metesjön, Trollkyrkosjön och Ödlesjön även Andsjön, Stora Gäddsjön samt två mindre tjärnar strax intill Metesjön. På vägen hem var jag även vid Fagertärn där de röda näckrosorna växer. Det regnade och jag gick inte så långt där. Tror att Tivedens tjärnar är bättre!

Vandringen i Tiveden är inte enkel. Det är tydligt utmärkta leder och man behöver aldrig vara rädd för att komma fel. Däremot är det mycket sten att klättra över och nedfallna träd att krypa både under och över. Fina rastplatser vid entréerna samt vid metesjön där man kan grilla mm.

Jag rekommenderar gärna vandrarhemmet STF Tivedstorp. (Rum C2 var bäst med både dusch, toalett och kaffebryggare på rummet)!

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Tivedens skogar…

Kyrkö Mosse

Strax utanför Ryd hittar man en gammal bilkyrkogård. SMHI hade lovat dimma och det såg lovande ut på vägen dit. Väl framme lättade dimman samtidigt som det ljusnade men det blev ändå ett magiskt ljus denna morgon.

Det var några år sedan jag besökte stället förra gången och det har hänt en hel del. De flesta bilvrak börjar bli just vrak nu. Färgen är borta och de har fallit sönder. Lösa delar ligger utspridda runt omkring.
Snart har naturen tagit tillbaka sin mosse igen…
Rostig plåt är vackert tillsammans med höstlöven i samma nyanser…

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Kyrkö Mosse

Stalpet

Nu var det länge sedan jag besökte Stalpets vattenfall. Men idag blev det en Anebyrunda.
Som min vän Catrine sa när vi var i Norge; ”Det är förenat med livsfara att vara naturfotograf”. Ja, idag var det nog det…. det går ju liksom inte att hålla sig utanför stängslet om man vill ha en speciell bild. Bara att hoppas att ingen såg mig klättra där i ravinen för risken är stor att de hade ringt räddningstjänst… Jag fick iallafall den bilden jag ville ha och allt gick bra!
På hemvägen körde jag förbi en björkplantering jag varit på för några år sedan. Vackert nu med höstens dova färger. Här kan man gå länge!
En annan variant av björkarna som jag gillar ännu mer…

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Stalpet

Dovrefjäll

Bara några timmars körning till Dovrefjäll. Där lockade det att få se myskoxar igen. När jag kom upp regnade det och var storm. Men genom bussens fönster såg jag några myskoxar alldeles vid vägen. Detta bådade gott!

Dagen efter hade vinden mojnat och det var ganska perfekt väder med moln. Jag gick tillsammans med några andra som hade samma önskan som jag, att se myskoxe på nära håll. Vår guide Roger Brendhagen hade sett djur under de senaste 20 dagarna. Efter några timmars promenad så hittade vi en flock på 7 djur.

Dovre på morgonen….
Vackra färger på fjället nu… hade gärna stannat några dagar till. Kanske nästa år!
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Dovrefjäll

Innerdalen (del 3)

Ormbunkarna är fantastiska nu. Alla höstfärger på en gång.
En fotogen björk som jag ägnade några timmar åt… Fjällnatur när den är som bäst!
Sista dagen och äntligen fick jag komma upp till Jesusmyren. Denna dagen hade vi moln på himmelen. Vi njöt….
Jesusmyren och… ja, ni ser!

Efter 6 fantastiska dagar i Innerdalen med blev det dax för mig att fortsätta min resa till Dovrefjäll. Ett eget inlägg som kommer snart!

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Innerdalen (del 3)

Innerdalen (del 2)

Tredje dagen och fortfarande sol och klarblå himmel. Ca 14 grader gjorde vandringarna svettiga. Varje dag blev vi belönade med kaffe och våffla med Sundalsgröt när vi kom tillbaka. Så fantastiskt gott!!!

Paradisfallet. En rejäl klättring ner, men oj så vackert.
Vi fortsätter stigen upp på platån där vi har en fantastik utsikt över hela Innerdalen.
Där träffade jag på det här dansande paret….
Ormbunkar i olika stadier fanns det gott om. Mes solens ljusspel blir de ett konstverk!
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Innerdalen (del 2)

Innerdalen (del 1)

Resan går vidare mot Innerdalen, en av många ansedd som den finaste dalen i Norge. Här blev det en veckas vandring med gamla och nya vänner. Ja såklart en hel del foto också….

Första morgonen blev det en bild på spegling i Innerdalsvattnet. Det var så mycket vatten då det regnat en hel vecka. Men idag lyste solen från en klarblå himmel.
Dagens tur gick upp till forsen. här några björkar i solljus mot fjället med forsen i förgrunden.
Ännu några björkar i solljus på vägen ner.
Avslutar med nästa dags tur som gick upp till Meandern. Jag har varit här tidigare men denna dagen bjöd trots solsken på bättre förutsättningar. Vägen dit var klättring typ, men väl uppe var det värt all ansträngning. Det är en fantastisk plats och ett ovanligt fenomen…Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Innerdalen (del 1)

Dørålen

Två underbara dagar här mitt i hösten. När jag körde in på vägen in till Dørålen var färgerna så starka att man inte riktigt kunde ta in det.

Vädret var inte riktigt med mig men det blev underbara dagar ändå. Nu går resan vidare till Innerdalen där vi är ett gäng som ska vandra och fotografera. Vågar man hoppas på en dramatisk himmel?

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Dørålen

Morgon i skogen…

Några bilder som kanske platsar i mitt pågående projekt. Vi får se!

Solens första strålar…
Dagen startar i skogen…
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Morgon i skogen…

Saltoloukta

Från Stora Sjöfallet till Saltoloukta. Här fjällvandrade vi för många år sedan och jag har alltid velat återvända. Nu blev det två dygn på denna underbara plats!

Första kvällen var det nästan storm… Blev ändå en underbar färgpalett att njuta av.
Morgonen efter gick jag tidigt upp på fjället och njöt av att se solen gå upp…
Kvällssolen… Här satt jag och drack mitt kaffe…
En ensam fjällbjörk…
Ännu mer höstfärger…
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Saltoloukta

Stora Sjöfallet

Några dagar vid Stora Sjöfallet mitt i hösten.

Första kvällen blev magisk när solen gick ner. En liten tjärn mitt i skogen bland fjälltopparna och höstfärger som speglar sig.
Samma tjärn och samma kväll. Visst är det vackert!
En båttur ut till Stora Sjöfallet.
En bit ifrån fallet bjöd naturen på ett färgsprakande skådespel…
Perfekta stället för en fika i fjällsluttningen.
En stund i denna trollskog som låg ett stenkast från vårt boende. John Bauer-känsla!
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Stora Sjöfallet

Malmö International Exhibition of Photographiy 2019

Måste ju berätta att jag har fått en PSA silver för min bild.

Bilden är från en övergiven plats i utkanten av Berlin.
Även denna bild fick en Accept. Bilden är från Wannaka, NZ
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Malmö International Exhibition of Photographiy 2019

En ny dag…

En skön promenad med kameran i skogen tidig morgon ger mig kraft och styrka inför dagen. Idag provade jag mitt nya objektiv, canon 24mm f2,8. Tanken är att det ska ersätta mitt tunga 16-32 på mina skogspromenader.


Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för En ny dag…

Ljuset…

Följ ljuset, känn glädje och lev i harmoni.

(En bild gjord för mitt projekt).
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Ljuset…

Ett kort besök på Norra Öland..

Norra Öland har en speciell plats i mitt hjärta. Här finner min själ ro…

En magisk kväll vid raukarna i Byrum när ett åskväder drog in….
Solen går ner över raukfältet…
Tidig morgon vid vraket Swiks i trollskogen. Vraket blir mindre och mindre för var gång. Snart är det bara en brädhög kvar. Kanske blev detta min sist bild härifrån?
Trollskogens tallar… En underbar plats i solens första morgonstrålar.
Min favoritbild från en kväll i Jordhamn. Denna bilden är så mycket Öland för mig.
Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Ett kort besök på Norra Öland..

Dumme Mosse

En liten söndagsutflykt med några från fotoklubben. Regnet öste ner när jag körde hemifrån men väl vid mossen så blev det uppehåll och vi fick en fin förmiddag på Dumme Mosse. Jag kommer att åka hit en morgon nu i aug-sept. Tror att lite morgonljus o dimma ger den här mossen all rättvisa.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Dumme Mosse

Rosariet i Rosenlund

En mysig plats som fick ett besök av mig igår.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Rosariet i Rosenlund

Mer Trollsjön…

Bara för att jag hade möjlighet så blev det ett besök vid underbara Trollsjön även idag. Klockan ringde 03.45 och tio minuter efter var jag på väg. Möttes av en fantastisk dimma när jag kom ut. Samma dimma vid sjön…. John Bauer-stämning!!

Dimma, spegling och några björkar...
Små spindelnät i gräset blir förgrund… magiskt!
Ingen ny vy – men stämningsfullt!
Precis när solen går upp…

Finns nog fler bilder, men stannar här.
Jag har gjort trollsjön för i år.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Mer Trollsjön…

Trollsjön

Är i Mullsjö och går en kurs i kreativt skrivande. Det blev ett besök till en av mina favoritplatser trollsjön. Tidig morgontimma med en fika i väntan på solens uppgång. Livskvalitet!

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Trollsjön

Småland

Ibland får man ett tips på något fint, man åker och letar, man hittar!
Så var det här… visst är det en fantastisk tunnel/bro!

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Småland